‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste eneerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’ (Mattheüs 22: 37-39).
Veilige kerk
Als gemeente vormen wij met elkaar een geloofsgemeenschap. Binnen die gemeenschap moet ieder zich veilig kunnen voelen. Dit betekent dat je niet geconfronteerd behoort te worden met grensoverschrijdend gedrag van kerkelijk medewerkers, zowel professionals als vrijwilligers. Misbruik in welke vorm dan ook komt in de gehele maatschappij voor en daar zijn wij als kerk niet immuun voor. Het is dan ook belangrijk dat wij ons als gemeenschap bewust zijn dat dit voorkomt en dat er gemeenteleden zijn die hiermee te maken kunnen hebben.
Wat is misbruik?
Bij misbruik is er altijd sprake van grensoverschrijdend gedrag in de omgang tussen mensen waarbij er een verschil in positie is. Bijvoorbeeld omdat degene die zich grensoverschrijdend gedraagt een bepaalde functie heeft binnen de kerk of de gemeenschap. Of omdat dit iemand is die je hulp of pastorale zorg biedt.
Grensoverschrijdend gedrag
Er kan sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan variëren van ernstige grensoverschrijdende contacten tot aanrakingen of opmerkingen waarbij je je niet op je gemak of niet veilig voelt. Er kan ook sprake zijn van ander grensoverschrijdend gedrag. Er worden bijvoorbeeld opmerkingen gemaakt waardoor je je onder druk gezet voelt of waardoor je benadeeld wordt. Misschien word je genegeerd of buitengesloten. Ook dan kun je je niet veilig voelen of belemmerd. Verder kun je constateren dat mensen niet eerlijk omgaan met bezittingen van een ander of van de gemeente.
Vertrouwenspersonen
Onze gemeente wil er voor zorgen dat er een plek is waar gemeenteleden met dergelijke klachten terecht kunnenIn de Martinikerk hebben we twee vertrouwenspersonen beschikbaar, waar een beroep op kan worden gedaan. Zij bieden een eerste opvang als je in een situatie komt die niet veilig voelt.
De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, denkt mee bij eventuele vervolg stappen en kan ondersteuning bieden hierbij. De vertrouwenspersoon is neutraal en is verplicht tot geheimhouding. In het contact met de vertrouwenspersoon behoud je zelf de regie over wat er gebeurt. De vertrouwenspersoon functioneert ook onafhankelijk van de kerkenraad. Praten over grensoverschrijdend gedrag is moeilijk. Er kunnen allerlei gevoelens, zoals angst en schaamte en schuld spelen. Ook kun je bang zijn dat je niet serieus genomen zult worden. De vertrouwenspersonen zijn er juist voor om heel serieus op je melding in te gaan
Door ons meer bewust te zijn van de manieren waarop we met elkaar om gaan kunnen we een werkelijk veilige geloofsgemeenschap voor elkaar zijn.
Per 1 juli zijn de vertrouwenspersonen binnen de Martinikerk Sneek,
Dhr Harmen Tjalsma 06-23662905 h.tjalsma@ziggo.nl
Mettelina Baarda 06-21284353 mrbk@home.nl
Voor wie wordt de VOG verplicht per 1 juli 2025?
In de nieuwe generale regeling 16 (artikel 2, lid 2) staat een lijstje met personen waarvoor de VOG verplicht wordt:
- alle ambtsdragers
- alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
- mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen zodat een persoonlijke band kan ontstaan
- mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen
- vertrouwenspersonen als bedoeld in art. 3
- mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.
De VOG verplichting geldt vanaf de leeftijd van 16 jaar.
Gedragscode
De kerkenraad acht het wenselijk dat alle vrijwilligers de gedragscode ondertekenen.
In de gedragscode is vastgelegd op welke wijze we ons jeugdwerk willen doen, gericht op het borgen van de veiligheid van de deelnemers aan de activiteiten. We vinden het erg belangrijk dat iedereen die een leidinggevende rol heeft binnen het jeugdwerk deze gedragscodes aantoonbaar kent en toepast. Daarom worden de gedragscodes ondertekend door de leidinggevenden.
Het kan vóórkomen dat naast de genoemde vrijwilligers anderen (bijvoorbeeld incidenteel) ondersteuning bieden bij de activiteiten. Het is van belang dat zij minimaal de gedragscode ondertekenen, zodat de afspraken voor hen aantoonbaar bekend zijn.
Het is in deze situaties van belang om na te gaan dat de ondersteuning altijd wordt geboden onder toezicht vanvrijwilligers die voldoen aan de VOG- verplichting, (schrappen?)
Iedereen die de jeugdwerkactiviteiten van de Protestantse Gemeente Sneek bezoekt houdt zich aan de omgangsregels die wij hebben opgesteld, zie bijlage 3.
Wij vinden afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat we willen dat iedereen zich prettig en veilig voelt. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt.
Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende-, racistische-, seksistische- of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden. Wij vragen van alle medewerkers en vrijwilligers,kinderen, hun ouders of andere bezoekers, dat zij meewerken aan het naleven van de omgangsregels.
Visie
Wij willen een plaats zijn van verbinding met God, elkaar en de samenleving in Sneek.
We willen daarbij open zijn voor iedereen, maar specifiek voor de generatie van de toekomst waarmee we niemand uitsluiten.
Missie
“Onze gemeente, verenigd in de Martinikerk, wil een vindplaats zijn van geloof, hoop en liefde.
We vieren, dienen, delen en leren als persoon, als Protestants Christelijke geloofsgemeenschap en als onderdeel van Sneek en de wereld om ons heen. Met respect en betrokkenheid willen we een kerk zijn waarin iedereen welkom is en zich veilig voelt.
Concreet
Door bovenstaande begrippen toe te passen in onze onderlinge omgang met elkaar ontstaat er verbinding. Binnen een transparante organisatie kun je je respectvol uitspreken over wat je beweegt en eerlijk bespreken wat er gebeurt en afspreken hoe je verder kunt gaan.
Door de afgesproken structuur en werkwijze consequent toe te passen, ontstaat duidelijkheid en ruimte om jezelf te zijn.
We zien naar elkaar om en zijn in verbinding met elkaar, samen onderweg naar de stip op de horizon.

