‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste eneerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’ (Mattheüs 22: 37-39).
Een Veilige Kerk
Binnen PG Sneek vinden we het belangrijk dat gemeenteleden veilig hun geloof kunnen beleven en uitdragen. Dit houdt in dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten geen misbruik van hun machtspositie maken. Denk daarbij aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, financiële malversatie, intimidatie en dreiging. Vanuit het moderamen is in 2022 aan de kerkenraad voorgesteld om 2 vertrouwenspersonen aan te stellen. De kerkenraad is hiermee akkoord gegaan.
In onze kerk zijn twee vertrouwenspersonen aangesteld, mw. S. Kooij en dhr. H Tjalsma. Hun gegevens vind je onder contacten.
Als basis voor een veilige gemeente heeft het moderamen een beleid opgesteld. Dit is zal naar verwachting worden goedgekeurd door de kerkenraad (januari 2023) en zal na goedkeuring gepubliceerd worden op de website van de kerk.
Dit document beschrijft ons beleid en werkwijze.
Het gevoel van onveiligheid is soms lastig uit te leggen of te verklaren. Daarom hebben wij als kerkelijkegemeente vastgelegd wat wij veilig en dus ook onveilig gedrag vinden. Zo willen we duidelijke kaders biedenvoor onze medewerkers en vrijwilligers.
We vinden het belangrijk dat elk gemeentelid en iedere bezoeker zich veilig voelt binnen de gemeente. Daarnaast zijn functies binnen de gemeente mogelijk machtsongelijk. Wanneer er sprake is van machtsongelijkheid, mag dit niet leiden tot grensoverschrijdend gedrag.
Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we ieder gedrag waarmee aan een ander (bewust of onbewust) schade wordt toegebracht, ongeacht of dit materiële, fysieke of geestelijke schade betreft.
Aandacht voor het thema Veilige Kerk betekent dat grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk wordt voorkomenen besproken wanneer het zich voordoet. Met grensoverschrijdend gedrag bedoelen we het volgende:
- Fysiek grensoverschrijdend gedrag (te hard vastpakken, knijpen, schoppen, slaan, etc.)
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag (ongewenste aanrakingen, zoenen tegen iemands wil, aanranding,verkrachting, seksueel getinte appjes, chanteren met seksueel getint beeldmateriaal)
- Psychisch grensoverschrijdend gedrag (pesten, vernederen, kleineren, negeren, kwetsen, overmatig controleren)
- Discriminatie (op basis van leeftijd, seksuele gerichtheid, afkomst, handicap uitsluiten of ongelijkwaardig behandelen)
- Verwaarlozing (onvoldoende zorg geven)
- Schending van (kerkelijke) rechten (informatie achterhouden, bijvoorbeeld een klachtenregeling, privacy, briefgeheim)
- Manipulatie (misbruik van macht, druk uitoefenen)
Werkwijze
Om dit te waarborgen zijn de volgende maatregelen en voorzieningen aanwezig.
Vertrouwenspersonen
Een Veilige Kerk beperkt zich niet alleen tot het jeugdwerk. Ook een volwassene kan in een situatie terecht komen die niet veilig voelt of iets constateren wat niet oké lijkt. Hiervoor kunnen gemeenteleden terecht bij de kerkenraad of een pastor. Toch kunnen er situaties zijn waarin dit lastig is of waar geen luisterend oor wordt gevonden. Dan is het goed te weten dat gemeenteleden bij een interne vertrouwenspersoon (IVP-er) terecht kunnen. Binnen onze gemeente zijn de volgende interne vertrouwenspersonen aangesteld:
Mevrouw S. Kooij
De heer H. Tjalsma
De werkzaamheden van de IVP-ers worden conform de instructies uit de training voor IVP-ers uitgevoerd. Deze training is ontwikkeld door het “Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties” (www.meldpuntmisbruik.nl)
De IVP-er is op de hoogte van zijn of haar rol en kent de regelingen die in de Protestantse Kerk van toepassing zijn, waaronder ook uitdrukkelijk begrepen de formele rol die de kerkenraad heeft bij meldingen van (seksueel)misbruik in pastorale en gezagsrelaties. Deze is beschreven in een protocol.
Aanspreekpunt bij klachten:
De IVP-ers zijn het aanspreekpunt voor leden en ex-leden van de kerkelijke gemeente rondom het thema Veilige Kerk.
De volgende taken vallen hieronder:
- Opvang en begeleiding van melders
In overleg met het Meldpunt (indien van toepassing) kan de IVP de melder gedurende het traject blijven begeleiden
- Adviseren van de melder over het vervolgtraject
Genoemde taken worden uitgevoerd conform de Routekaart (Protestantse Kerk, zie bijlage 1), waarin ook beschreven is wat de rol van het meldpunt (SMPR) kan zijn.
Wanneer er een melding wordt ontvangen zal op deze melding zo snel mogelijk, maar binnen één week wordengereageerd. De 2 vertrouwenspersonen zullen mogelijk onderling afstemmen welke actie er nodig is. Dit zal altijd in overleg zijn met de melder. Afhankelijk van de melding kan er direct besloten worden om professionele hulp in teschakelen (politie, meldpunt (seksueel) misbruik in de kerk). Indien er enige twijfel is bij de onpartijdigheid van een vertrouwenspersoon zal een extern adviseur betrokken worden.
Informatie van de melding zal vertrouwelijk worden behandeld; beide vertrouwenspersonen hebben dan ook een geheimhoudingsverklaring ondertekend. Van elke melding wordt een verslag gemaakt welke alleen voor de vertrouwenspersonen inzichtelijk is. Geen enkele informatie zal worden gedeeld zonder expliciete toestemming van alle betrokken partijen.
De vertrouwenspersoon en melder houden contact tot dat de melding afgesloten kan worden. Eénmaal per seizoen brengen de IVP-ers verslag van hun werkzaamheden uit aan de kerkenraad.
Het moderamen draagt er zorg voor dat de vertrouwenspersonen worden uitgenodigd in de Kerkenraad.
De vertrouwenspersoon informeert de kerkenraad over:
- door hoeveel gemeenteleden zijn de IVP-ers benaderd
- met hoeveel gemeenteleden zijn er gesprekken gevoerd
- aanbevelingen op het gebied van preventie (indien van toepassing)
- ondernomen stappen op het gebied van preventie
Specifieke persoonsinformatie wordt hierin niet opgenomen.
Preventie
Op basis van opgedane kennis en ervaringen stimuleert de IVP dat preventiemaatregelen ten aanzien van misbruik binnen de kerkelijke gemeente worden gestimuleerd en worden ontwikkeld. Hieronder vallen:
- Het geven van (on)gevraagd advies aan de kerkenraad over knelpunten en preventie- activiteiten
- Stimuleren van kerkenraadsleden en andere betrokkenen bij (jeugd-) taken in de gemeente om te werken volgens het stappenplan (te downloaden van veiligekerk.nl)
Voor de preventie-activiteiten wordt onder meer gebruik gemaakt van het stappenplan “Een Veilige Kerk”. (tedownloaden van www.veiligekerk.nl)
Er wordt altijd met minimaal 2 personen leiding gegeven aan de jeugdactiviteiten. Een uitzondering hierop is de kindernevendienst en oppasdienst, deze vinden tijdens de kerkdienst plaats en mogen door 1 persoon begeleid worden.
Communicatie
Dit beleidsplan en onderliggende bijlages zijn beschikbaar via de website van PG Sneek. Daarnaast wordt er regelmatig een bericht geplaatst in de PS waarin de gemeenteleden worden gestimuleerd om na te denken over het thema Veilige Kerk en op de hoogte worden gesteld van de contactgegevens.
Verklaring omtrent Gedrag (hierna: VOG)
Met ingang van 1 februari 2023 zal van alle nieuwe beroepskrachten en nieuwe vrijwilligers binnen zowel het jeugdwerk als de Kerkenraad een Verklaring Omtrent Gedrag worden gevraagd. Daarnaast zullen de vrijwilligers binnen het jeugdwerk en de leden van de kerkenraad een gedragscode aangereikt krijgen met het verzoek deze te ondertekenen.
De VOG verplichting geldt vanaf de leeftijd van 16 jaar.
Gedragscode
De kerkenraad acht het wenselijk dat alle vrijwilligers de gedragscode ondertekenen.
In de gedragscode is vastgelegd op welke wijze we ons jeugdwerk willen doen, gericht op het borgen van de veiligheid van de deelnemers aan de activiteiten. We vinden het erg belangrijk dat iedereen die een leidinggevende rol heeft binnen het jeugdwerk deze gedragscodes aantoonbaar kent en toepast. Daarom worden de gedragscodes ondertekend door de leidinggevenden.
Het kan vóórkomen dat naast de genoemde vrijwilligers anderen (bijvoorbeeld incidenteel) ondersteuning bieden bij de activiteiten. Het is van belang dat zij minimaal de gedragscode ondertekenen, zodat de afspraken voor hen aantoonbaar bekend zijn.
Het is in deze situaties van belang om na te gaan dat de ondersteuning altijd wordt geboden onder toezicht vanvrijwilligers die voldoen aan de VOG- verplichting, (schrappen?)
Iedereen die de jeugdwerkactiviteiten van de Protestantse Gemeente Sneek bezoekt houdt zich aan de omgangsregels die wij hebben opgesteld, zie bijlage 3.
Wij vinden afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat we willen dat iedereen zich prettig en veilig voelt. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt.
Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende-, racistische-, seksistische- of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden. Wij vragen van alle medewerkers en vrijwilligers,kinderen, hun ouders of andere bezoekers, dat zij meewerken aan het naleven van de omgangsregels.
Bijlagen
- PKN Routekaart SMPR
- Gedragscode Veilig Jeugdwerk
- Omgangsregels Jeugdwerk
Gedragscode voor kerkelijke vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Sneek (vastgesteld op 15 maart 2022 door de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Sneek)
Deze gedragscode is geschreven voor de kerkelijke vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Sneek.
Kerkelijke vrijwilligers zijn allen die door hun functie een bijzondere verantwoordelijkheid in de kerkelijke gemeente hebben en die daarin het vertrouwen van de gemeente genieten.
Het uitgangspunt voor deze gedragscode is wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Respect voor de ander, integriteit, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid kenmerken deze stijl van omgaan met elkaar.
Deze kernvoorwaarden vormen de onderliggende basis voor de concrete gedragsregels die in deze code worden genoemd.
Deze code wil een hulpmiddel zijn om ongewenst gedrag van kerkelijke vrijwilligers te voorkomen, te signaleren en bespreekbaar te maken.
De kerkenraad vindt daarom afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat alle leden van onze gemeente zich veilig moeten kunnen voelen.
Dit kan alleen als men elkaar in zijn/haar waarde laat en elkaar met respect behandelt.
Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling, zoals pesten, machtsmisbruik, financiële uitbuiting, discriminerende, racistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.
De kerkenraad stelt minimaal één, maar bij voorkeur twee (een vouw en een man) vertrouwenspersoon/personen aan. De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Sneek vraagt alle kerkelijke vrijwilligers onderstaande omgangsregels na te leven en de gedragscode te ondertekenen.
- Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij/zij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente.
- Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
- Ik val de ander niet lastig.
- Ik berokken de ander geen schade.
- Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie.
- Ik maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.
- Ik negeer de ander niet.
- Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen.
- Ik gebruik geen geweld en ik bedreig de ander niet.
- Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan.
- Ik geef de ander geen seksueel getinte aandacht.
- Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
- Ik doe geen mededelingen over zaken die mij vertrouwelijk ter kennis zijn gekomen aan derden. Ik moet de geheimhouding doorbreken als er gevaar of schade kan worden voorkomen, mits ik er alles aan heb gedaan om toestemming van de betrokkene te krijgen om de geheimhouding te doorbreken.
- Ik maak bewust gebruik van internet, e-mail en andere communicatiemiddelen. In het gebruik hiervan zorg ik ervoor dat de privacy van anderen wordt gewaarborgd.
Sneek, ………………………….
Naam Handtekening
Gedragscode Veilig Jeugdwerk
De Protestantse Gemeente Sneek vindt het belangrijk dat haar betaalde en onbetaalde medewerkers die werken met kinderen en jongeren in hun gedrag rekening houden met wat wenselijk en toelaatbaar is en zich bewust zijn van de kaders waarbinnen het jeugdwerk plaats kan vinden.
Daarom hebben wij als kerkelijke gemeente voor al onze (vrijwillige) medewerkers een gedragscode opgesteld. Wanneer je je inzet als vrijwilliger, stagiair(e) of als betaalde kracht, vragen wij je deze gedragscode te ondertekenen. Hiermee verklaar je dat je de gedragscode kent en niet tegen de gedragscode in zult handelen.
- De medewerker is te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid van de relatie. Zo zorgt de medewerker voor een omgeving en een sfeer waarbinnen het kind/de jongere zich veilig en gerespecteerd voelt.
- De medewerker onthoudt zich ervan het kind/de jongere te bejegenen op een wijze die het kind/ de jongere in zijn waardigheid aantast.
- De medewerker dringt niet verder door in het privéleven van het kind/de jongere dan functioneel noodzakelijk is.
- De medewerker onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van het kind/de jongere. Alle seksuele handelingen, contacten en relaties tussen medewerker en het kind/de jongere tot 18 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
- De medewerker mag het kind/de jongere niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.
- De medewerker zal tijdens trainingsdagen, kampen, reizen, uitjes en dergelijke zeer terughoudend en met respect omgaan met het kind/de jongere en de ruimtes waarin zij zich bevinden, zoals de kleedkamer of hotelkamer.
- De medewerker heeft de plicht het kind/de jongere naar vermogen te beschermen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling en seksueel misbruik en zal er actief op toezien dat de gedragscode door iedereen die bij het kind/de jongere is betrokken, wordt nageleefd.
- Indien de medewerker gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragscode en bij vermoedens van seksueel misbruik, is hij verplicht hiervan melding te maken bij de daarvoor door de kerkenraad aangewezen persoon.
- De medewerker krijgt of geeft geen (im)materiële vergoedingen die niet in verhouding zijn tot de verrichtte ondersteuning.
- In die gevallen waar de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de medewerker in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met de daarvoor door de kerkenraad aangewezen persoon. Overtreding van deze code leidt tot de tucht- of klachtenprocedure en kan disciplinaire maatregelen tot gevolg hebben. Wanneer een medewerker wordt verdacht van strafbare feiten van seksueel misbruik van kinderen of jongeren zal de kerkenraad politie/justitie inschakelen en een melding doen bij het kerkelijk meldpunt seksueel misbruik waar de gemeente bij aangesloten is.
Deze gedragscode is op [dd/mm/jjjj] vastgesteld door de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Sneek
Naam medewerker:
Plaats en datum:
Handtekening
Omgangsregels PG Sneek algemeen en jeugdwerk
Iedereen die de jeugdwerkactiviteiten van de Protestantse Gemeente Sneek bezoekt, houdt zich aan de omgangsregels die hieronder zijn opgeschreven. Wie dat doet, is van harte welkom.
Wij laten ons leiden door het liefdesgebod dat Jezus zelf ons heeft gegeven, toen hij zei: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’ (Matteüs 22: 37-39)
Wij vinden afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat iedereen zich prettig en veilig moet kunnen voelen. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt. Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden. Wij vragen van alle medewerkers en vrijwilligers, kinderen, hun ouders of andere bezoekers, dat zij meewerken aan het naleven van de omgangsregels. Niet alle zaken die anderen kunnen kwetsen, kunnen we in regels verwoorden. Dan zouden het er veel te veel worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat als iets niet genoemd wordt, dit wel toelaatbaar is.
Omgangsregels
- Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente
- Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
- Ik beschadig (de eigendommen van) de ander niet.
- Ik ben mij bewust van mijn machtspositie en zal deze niet misbruiken
- Ik let op mijn taalgebruik en laat de ander in zijn waarde.
- Ik doe er mijn best voor dat iedereen die dat wil, mee kan doen
- Ik voorkom het gebruik van geweld en bedreigen van een ander.
- Ik houd een gepaste afstand en blijf van de ander af.
- Ik geef de ander geen seksueel getinte aandacht.
- Ik stel geen ongepaste en/of voor de ander kwetsende vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
- Als iemand mij hindert of lastig valt dan vraag ik hem/haar hiermee te stoppen.
- Als dat niet helpt vraag ik een ander om hulp.
- Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt op aan en meld dit zo nodig bij de leiding of de jeugdouderling.
Meldprotocol