Recepten 40 dagentijd

Datum:

Deel deze pagina

Sobere soepmaaltijden in de vastenperiode uit het boek ‘Hemelse spijzen’ van Tini Brugge en Gert Vos.

Iedere week een nieuwe soep.


3e week.

Heldere soep met ei

  • 1,5 l basis bouillon
  • 4 eieren waarvan twee gekookt
  • Een eetlepel olie
  • 1/2 theelepel zout
  • 110 g matzemeel of fijngemalen matzes
  • 2 eetl gehakte rucola of selderij

Bereiding.

Klop de twee rauwe eieren met 4 eetlepels koude bouillon en de olie.

Voeg het matze meel toe en vorm een deeg.

Laat 45 minuten rusten In de koelkast. Breng de rest van de bouillon aan de kook. Dompel de handen in ijskoud water en rol telkens een eetlepel matze deeg tot een balletje. Laat de balletjes voorzichtig in de kokende bouillon vallen.

Kook de balletjes gaar in 15 minuten of tot ze allemaal boven drijven. Serveer de soep en strooi er de gekookte eieren, door een safe gedrukt, overheen samen met wat gehakte rucola

Eet smakelijk en tot donderdag voor het volgende recept

 


2e week

Kikkererwtensoep met stenen van de berg.

  • 1,5 l groentebouillon
  • 150 g kikkererwten, een nacht geweekt,
  • 500 g spinazie
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 aardappelen
  • 1 thee lepel karwijzaad

Bereiding

Snijd de ui en prei in dunne ringen en fruit ze met de geperste tenen knoflook In de olie. Voeg de uitgelekte kikkererwten en het karwei zaad toe en fruit even mee. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat twee uur sudderen. Voeg de in plakjes gesneden aardappel, de spinazie en de rozijnen toe en laat aansluitend 30 minuten koken tot de aardappels en kikkererwten gaar zijn.


1e week,

Woenstijnsoep met dadels

  • 1,5 liter groentebouillon
  • 150 gram ontpitte dadels
  • 2 winterwortels, in stukken gesneden
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels yoghurt

Bereiding.

Fruit de ui, bleekselderij en wortels 5 minuten in de olijfolie tot ze glazig zijn. Mens de bloem met de kruiden, voeg dit toe aan het groentemengsel en bak het een paar tellen mee. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg de dadels en het citroensap toe en laat het nogmaals 10 minuten sudderen. Pureer de soep, verhit tot het kookpunt en serveer met een eetlepel yoghurt per kom of bord.

 


Minestrone uit Assisi

Afgelopen woensdag (as-woensdag) hadden we met elkaar een heerlijke sobere maaltijd. Iedereen kon zich hier voor opgeven. De soep was over heerlijk en de vraag naar het recept was groot. Deze willen we je dan niet onthouden!

Het recept komt uit het boek:

Aan tafel! koken voor groepen in de kerk en geschreven door Han Wilmink, kookdominee. Het boek is een uitgave van de Protestantse Kerk. Geloof.Hoop.Liefde

Soep met compassie met al wat leeft (vegetarisch)

Zonnige groentesoep uit Italië. Hij is verbonden met de wonderlijke man uit Assisi,  Franciscus (1181 tot 1226). Aan zijn nagedachtenis hebben wij dierendag 4 oktober te danken, waarschijnlijk de sterfdag van Francesco. Hij noemde de dieren zijn broeders en zusters. Je eigen familie eet je niet op, laat staan dat je er soep van kookt. Daarom is deze aan Franciscus opgedragen soep van de eerste tot de laatste hap vegetarisch.

Franciscus blijft door zijn tegendraadse en aan God gewijde leven een inspiratiebron voor velen. Juist nu we steeds meer doordrongen raken van het besef dat onze manier van leven verkwistend is, ja zelfs meedogenloos, ten opzichte van de aarde, Gods schepping.

Van de man uit Assisi is deze uitspraak over geleverd: Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden, zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.

Wat heb je nodig voor 4 personen.

  • een ui
  • een stengel bleekselderij
  • 200 g wortel
  • scheut olijfolie
  • 200 g sperziebonen gepunt en in stukken van 4 cm
  • circa 150 g vastkokende aardappelen in blokjes van 1 cm
  • kleine courgette
  • 3 tomaten in stukjes van 1 cm
  • 80 g diepvries doperwten
  • een blik cannellini bonen van 400 g uitgelekt en afgespoeld
  • één à 1,5 l groentebouillon
  • 100 g spaghetti
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Hak de ui, selderij en wortel fijn. Dit gaat het snelst in een keukenmachine. Verhit de olie in een flinke soeppan en bak de groenten, al omscheppend, ca. 7 minuten op een niet te hoog vuur totdat ze heel lichtjes beginnen te kleuren.

Voeg dan de sperziebonen, aardappelen, courgette en spitskool toe.

Draai het vuur wat hoger en roerbak de groenten 3 tot 4 minuten. Voeg dan de tomaten toe en roerbak nog een minuutje mee. Doe er de bouillon, de doperwten en de bonen bij. Breng de soep aan de kook en breng op smaak met wat zout en zwarte peper. Breek de spaghetti in stukjes en laat deze zachtjes meekoken tot ze gaar zijn. Dien de soep op in borden of kommen met een lepel pesto en wat geraspte kaas.

Deze soep smaakt lekker met geroosterd ambachtelijk brood.

Eet Smakelijk!!