Nieuw Recept 40 dagentijd

Datum:

Deel deze pagina

Sobere soepmaaltijden in de vastenperiode uit het boek ‘Hemelse spijzen’ van Tini Brugge en Gert Vos.

Iedere week een nieuwe soep.

6e zondag

Soep van de lentegroen

  • 6 dl basis bouillon
  • 500 g vers lentegroen (spinazie rucola kervel waterkers of uit de natuur hoefblad zuring brandnetel zevenblad)
  • een ui
  • twee aardappelen
  • een prei
  • 50 g boter

Bereiding.

  • Snipper de ui.
  • snij de aardappelen in dobbelstenen,
  • snij de prei in ringetjes en fruit in de boter
  • voeg de bouillon toe en laat in 20 minuten gaar ze duren.
  • Pureer de massa.
  • Blancheer het verse lentegroen twee minuten in kokend water en pureer het daarna.
  • Roer de beide puree’s door elkaar en maak op smaak af met zout en peper.
  • Je kunt de soep eventueel verdunnen met melk.
  • Breng even aan de kook voor het serveren.

Geniet van deze heerlijke vegetarische soep.

Minestrone uit Assisi

Afgelopen woensdag (as-woensdag) hadden we met elkaar een heerlijke sobere maaltijd. Iedereen kon zich hier voor opgeven. De soep was over heerlijk en de vraag naar het recept was groot. Deze willen we je dan niet onthouden!

Het recept komt uit het boek:

Aan tafel! koken voor groepen in de kerk en geschreven door Han Wilmink, kookdominee. Het boek is een uitgave van de Protestantse Kerk. Geloof.Hoop.Liefde

Soep met compassie met al wat leeft (vegetarisch)

Zonnige groentesoep uit Italië. Hij is verbonden met de wonderlijke man uit Assisi,  Franciscus (1181 tot 1226). Aan zijn nagedachtenis hebben wij dierendag 4 oktober te danken, waarschijnlijk de sterfdag van Francesco. Hij noemde de dieren zijn broeders en zusters. Je eigen familie eet je niet op, laat staan dat je er soep van kookt. Daarom is deze aan Franciscus opgedragen soep van de eerste tot de laatste hap vegetarisch.

Franciscus blijft door zijn tegendraadse en aan God gewijde leven een inspiratiebron voor velen. Juist nu we steeds meer doordrongen raken van het besef dat onze manier van leven verkwistend is, ja zelfs meedogenloos, ten opzichte van de aarde, Gods schepping.

Van de man uit Assisi is deze uitspraak over geleverd: Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden, zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.

Wat heb je nodig voor 4 personen.

  • een ui
  • een stengel bleekselderij
  • 200 g wortel
  • scheut olijfolie
  • 200 g sperziebonen gepunt en in stukken van 4 cm
  • circa 150 g vastkokende aardappelen in blokjes van 1 cm
  • kleine courgette
  • 3 tomaten in stukjes van 1 cm
  • 80 g diepvries doperwten
  • een blik cannellini bonen van 400 g uitgelekt en afgespoeld
  • één à 1,5 l groentebouillon
  • 100 g spaghetti
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Hak de ui, selderij en wortel fijn. Dit gaat het snelst in een keukenmachine. Verhit de olie in een flinke soeppan en bak de groenten, al omscheppend, ca. 7 minuten op een niet te hoog vuur totdat ze heel lichtjes beginnen te kleuren.

Voeg dan de sperziebonen, aardappelen, courgette en spitskool toe.

Draai het vuur wat hoger en roerbak de groenten 3 tot 4 minuten. Voeg dan de tomaten toe en roerbak nog een minuutje mee. Doe er de bouillon, de doperwten en de bonen bij. Breng de soep aan de kook en breng op smaak met wat zout en zwarte peper. Breek de spaghetti in stukjes en laat deze zachtjes meekoken tot ze gaar zijn. Dien de soep op in borden of kommen met een lepel pesto en wat geraspte kaas.

Deze soep smaakt lekker met geroosterd ambachtelijk brood.

Eet Smakelijk!!