Pieter Winsemius

Datum: 9 december 2023

Aanvang: 11.00 uur

Deel deze pagina

Presentatie levendige dagboeken voorouders Pieter Winsemius

Over de boeken

Gerardus Winsemius was een van de eerste theologiestudenten aan de nieuwe hogeschool in Franeker.

Isaacus Winsemius is geboren rond 1606 nabij Sneek.

In 1624 werd hij als student Hebreeuws ingeschreven aan de hogeschool in Franeker, om daarna in Leiden mee te werken aan de vertaling van de Statenbijbel.

Hun verre achterneef Pieter Winsemius heeft op basis van de overgeleverde aantekeningen uit die tijd een gedetailleerd memoriaal samengesteld.

Bij Gerardus gaat het om de periode van november 1588 tot augustus 1616, bij Isaacus om de periode van oktober 1624 tot november 1635.

In deze boeken, die samen met het boek Niet zonder tranen een drieluik vormen wordt de ‘grote’ geschiedenis op aansprekende wijze verbonden met het leven van alledag.

 

 

 

Over de auteur

Pieter Winsemius was werkzaam bij organisatieadviesbureau McKinsey & Company, tweemaal minister van VROM, en lid van de WRR.

Hij publiceerde meerdere boeken, waaronder Het koningsvaandel (reis door het Friese verleden; Balans, 2014) en Rowena (de sage van een Friese prinses; Wijdemeer, 2016).

In het spoor van zijn grootvader en vader is hij daarnaast een gedreven genealoog en onderzoeker van familiegeschiedenis.