Film Diaconie

Datum: 21 januari 2023

Aanvang: 16.30 uur uur

Deel deze pagina

Where are you Adam – Filmhuis Sneek

“Where are you, Adam?” speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos (Oros Athos is een schiereiland in het noordoosten van Griekenland, ten oosten van Chalcidice, in de Griekse landstreek Macedonië). Mount Athos is een autonome monnikenrepubliek onder Griekse soevereiniteit. Het telt twintig kloosters. Vrouwen worden er niet toegelaten. […]

‘Where are you, Adam?’ is een indrukwekkend, bijna meditatief portret van het leven in het eeuwenoude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos, het beroemde schiereiland (zonder voorzieningen) met de autonome monniken-republiek, in het noordoosten van Griekenland. Het is een hechte gemeenschap van uitsluitend mannen uit allerlei landen, in barre omstandigheden in een onherbergzame maar spectaculair mooie omgeving.

De Oekraïense diaken en filmmaker Alexandr Plyska kon er na jarenlang toestemming vragen en vertrouwen winnen, verspreid over vier jaar deze bijzonder fraaie filmopnames maken, in stilte en met respect voor de monniken.

Tussen 963 en 1545 werden op dit schiereiland maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ Paradijs van Adam vóór de zondeval.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

meer info en kaarten bestellen klik hier.